Review Garmin Fenix 7 Pro Solar: mijn keuze als sportwatch voor fietsers

Ik beschik over een geweldige Wahoo fietscomputer en toch een smartwatch. De reden daarvoor is, zoals Garmin zelf het zo mooi omschrijft: “Door een Garmin smartwatch met 24-uurs bewaking van je hartslag toe te voegen aan je toestellen, kun je jouw fiets verbinden met de rest van je leven”.

In dat opzicht is de Garmin Fenix 7 Pro Solar voor mij de ultieme keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een robuust GPS-horloge dat rijk is aan functies. Met een uitzonderlijke batterijduur, geavanceerde gezondheidsstatistieken en een duurzaam ontwerp, biedt het ongeëvenaarde prestaties voor zowel dagelijks gebruik als extreme avonturen. Hieronder een overzicht met de voor- en nadelen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen:

Bevindingen Fenix 7 Pro

Indrukwekkende Batterijduur: Tijdens testen gedurende verschillende maanden toonde de Fenix 7 Pro een uitstekende batterijduur. De aanpasbare energiemodi zorgden voor verlengd gebruik zelfs tijdens langdurige fietssessies. Die lange batterijduur is trouwens dé reden dat ik overgestapt ben naar een nieuwe watch. Degenen die mij kennen weten dat ik veel op de fiets zit, en ik heb het ding tussen het begin van het jaar en eind maart misschien 4 keer moeten opladen… zegt dat niet genoeg? Wat gaat dat geven als de zon dan ook nog eens eindelijk wat begint te schijnen en er nog extra kan geladen worden met zonne-energie?

Gedetailleerde Fitness- en Prestatiestatistieken: Het gebruik van de uitgebreide gezondheidsstatistieken van het horloge, waaronder trainingsbelasting, trainingsstatus, hersteltijd, hartslag monitoring en body battery (energiemonitor)levert waardevolle inzichten op in persoonlijke fitnessniveaus en trainingsvoortgang. Die gegevens zijn natuurlijk pas waardevol als er correct gemeten wordt. Zie next point.

Nauwkeurige Dubbel-frequentie GPS en Hartslagmonitor: Als ik iets belangrijk vind als ik een toestel koop om data te verzamelen, dan is het wel dat die data correct zijn. Als er iets is wat ik van een GPS verwacht dan is het dat hij me precies zegt waar ik me bevind, ook in het bos. Persoonlijke testen (een vergelijking met mijn Wahoo hartslagband / ELEMNT Roam, die trouwens zeer accurate resultaten opleveren) bevestigden de precieze locatie tracking en hartslag monitoring mogelijkheden van het horloge (al blijft een hartslagband altijd nauwkeuriger). Wat ik ook super vind is dat de Fenix 7 snel de GPS satellieten opspoort, waardoor je quasi onmiddellijk aan je rit kan beginnen. Zeker als het koud is is er niets vervelender dan buiten te moeten wachten tot je GPS Ready is. Wat de andere sensoren betreft heb ik alleen wat twijfel over de correctheid van de temperatuur. Ik vraag me af of die eventueel beïnvloedt wordt door de wind of mijn lichaamstemperatuur?

Variatie aan Activiteitsprofielen: Met meer dan 80 voorgeprogrammeerde activiteitsprofielen (zelfs vissen en dat is wat mij betreft niet eens een sport), waaronder “road cycling”, mountainbiken, cyclocross en voor de hipsters onder ons “gravelrijden”, voldoet de Fenix 7 Pro aan diverse fietsbehoeften, met op maat gemaakte gegevensvelden (die je nog kan aanpassen) en statistieken voor specifieke soorten ritten. Je kan trouwens ook je eigen activiteitstypes creëren.

Intuïtieve Interface: Het aanraakscherm en de speciale knoppen vergemakkelijkten naadloze navigatie, zelfs tijdens het fietsen, met snelle toegang tot essentiële functies en gegevensvelden.

Hoogwaardige Materialen en Robuust Ontwerp: Getest onder verschillende buitenomstandigheden – in de mate van het mogelijke hier in Limburg, we zitten hier natuurlijk niet op expeditie Groenland -, bewees de metalen rand, metalen achterkant en saffierglas van de Fenix 7 Pro uitzonderlijk duurzaam te zijn, bestand tegen impacts en uitdagingen van de omgeving die worden ondervonden tijdens fietsavonturen. Ik denk hier dan toch vooral aan het moment toen ik even angstig naar m’n horloge keek nadat ik tijdens het mountainbiken langs een tak afschuurde met m’n arm.

Uitstekende Schermresolutie: Het kleuren touchscreen met hoge resolutie bood een duidelijke zichtbaarheid van kaarten, meldingen en prestatiegegevens, wat de leesbaarheid en bruikbaarheid tijdens buitenritten verbeterde.

Aangenaam aan de Pols: Ondanks de robuuste constructie van de Fenix 7 Pro vind ‘m niet storend of te zwaar wanneer je hem draagt tijdens sportactiviteiten. Ik moet wel zeggen (en dit is vooral in de winter een probleem), het is niet altijd evident een jasje of truitje met lange mouwen aan te trekken over het horloge, zeker niet als je net zoals ik het graag strak hebt op de fiets. Nu, ik heb dat probleem wel bij elk horloge…

App Kan Beter: De Garmin Connect-app biedt toegang tot aanvullende inzichten en aanpassingsopties. Ik ben nooit echt fan geweest van Garmin Connect om mijn ritten te analyseren (niet echt overzichtelijk) en sync dan ook alles met Strava (en de Elevate app). Je kan de Fenix 7 natuurlijk perfect zonder de Garmin Connect app gebruiken, al zal je ze wel nodig hebben om bepaalde functies zoals Garmin Pay te configureren.

Duur: Ondanks zijn uitzonderlijke functies en duurzaamheid zou ik wel kunnen begrijpen dat het hoge prijsniveau bepaalde fietsers ervan kan weerhouden te investeren in de Fenix 7 Pro.

Conclusie

Toegegeven: navigatie op het kleinere scherm van een horloge is lastiger dan op een fietscomputer en het is makkelijker je data af te lezen van een computer die netjes op je stuurpen is gemonteerd. Op mijn racefiets gebruik ik de Fenix 7 dan ook voornamelijk als backup om makkelijk mijn activiteiten te kunnen integreren met alle andere zaken die het horloge voor mij dag & nacht registreert. Op de mountainbike is hij mijn enige metgezel.

Wat mij betreft springt de Garmin Fenix 7 Pro Solar eruit als dé ideale monitor op de fiets, met ongeëvenaarde functionaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Ondanks zijn prijskaartje, maken de uitgebreide functies en robuuste vormgeving het een waardevolle investering voor fietsers die prestaties en veelzijdigheid in een GPS-horloge voorop stellen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *