Viva bomma, patatten met saucissen!

Patatjes-Campagnebeeld
De website aardappel.be is er patat op! Wil je snel eten? Wil je je gasten verwennen met een feestmaal? Of ben je al een eeuwigheid op zoek naar het recept van de heerlijke schotel die je overleden bomma maakte?

Aardappel.be heeft voor elke culinaire gelegenheid een idee! Want de site bestaat uit meerdere rubrieken: snel, retro, oven en wok. Het Vlaams instituut voor Agro- en visserijmarketing (VLAM) richtte de site op, om de aardappel te promoten. Zelf eet ik gemakkelijk 3 keer per week een aardappelgerecht, maar blijkbaar zijn er Belgen die zich de moeite niet getroosten om aardappels te schillen. Dat ze rapper klaar zijn dan je denkt, is dan ook de boodschap achter de radiocampagne die je naar de website tracht te lokken. Het internet is mijn favoriete kookboek, dus het duurde niet lang voor ik de website bezocht. Naast toffe recepten waarvan ik er nu al 3 uitprobeerde, bevat de site ook info over de aardappel. Zo wordt er voor eens en voor altijd korte metten gemaakt met het vooroordeel dat aardappels dikmakers zouden zijn. Dit alles wordt geillustreerd met originele foto’s. VLAM gebruikt belastingsgeld om haar campagnes te financieren. Een gerecht maken dat je gezien hebt op www.aardappel.be, levert je dus niet alleen een volle maag op. Met een beetje goede wil kan je het ook zien als een manier om iets te recuperen van de centen die je afgeeft aan vadertje staat.

Als uitsmijter geef ik nog even het recept voor 4 personen mee dat me gisteren van de tafel naar de zetel deed rollen: Aardappeltaart met rozemarijn: Bak 500gr gemengd gehakt in een pan en doe er een halve ajuin onder. Leg het gebakken vlees onder in een ovenschotel. Snijd 6 geschilde aardappelen met een dunschiller in plakjes van 3mm. Snijd 2 courgettes in even dunne plakjes. Kook de aardappels gedurende 5 minuten en de courgettes gedurende 1 minuut in water en laat uitlekken. Breng 4dl room aan de kook en smelt er 200gr geitenkaas in. Roer tot als de kaas gesmolten is. Leg de aardappel- en courgettenschijfjes dakpangewijs in de ovenschotel, giet er de kaassaus over en breng op smaak met zout peper en verse rozemarijn. Laat gedurende 15 min gratineren in een voorverwarmde oven van 225°.

Smakelijk!
Sigrid Vankerckhoven

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *