Apple AirPod Review

Apple AirPods: Fenomenaal geluid en comfort.

Wanneer ik ergens wat geld tegenaan smijt, is het meestal uit frustratie die voortkomt uit eerdere aankopen die niet brachten wat ik ervan verwachtte.

Ik ben verslaafd aan muziek en met hoofdtelefoons/oortjes heb ik een haat-liefde verhouding. Er zijn er die fantastisch geluid produceren, maar het is altijd wel iets.

Ofwel is het totaalpakket een karrenvracht te groot en lijk ik op een alien wanneer ik met zo’n hoofdtelefoon door de stad loop, ofwel worden mijn oren na een paar minuten gloeiend heet onder de oorkussens, ofwel zit de hoofdtelefoon zo strak dat mijn brein na een tijdje lijkt te exploderen, ofwel zijn de oorkussens na een paar maand verduurd, ofwel heb ik -vooral tijdens het sporten- last van zogenaamd “cable noise”, van een kabel die meestal te lang of te kort is, ofwel (en dat is dan nog het ergste) zuigt de geluidskwaliteit.

Bij oortjes net vantt zelfde. Je moet ze meestal in je oren wringen en zonder fout beginnen ze na een tijdje serieus pijn te doen in je oorschelp, je moet ze vaak zo diep steken om te vermijden dat ze eruit vallen dat de kans om ze oorsmeer vrij er terug uit te pulken haast nihil is, enfin ik kan nog wel even doorgaan.

En toen kocht ik de Apple wireless AirPods.

Geluid

Goed geluid is voor mij nog altijd het belangrijkste criterium bij de keuze van een muziekbron. De AirPods klinken geweldig. Het afspelen van audio via Bluetooth met behulp van de AAC (Advanced Audio Coding) codec geeft een verrassend goede bas en een geweldige vol geluid. Je moet al een serieuze audiofiel zijn om gefundeerde kritiek te kunnen uiten op de geluidskwaliteit van deze Apple AirPods. Als een goede geluidskwaliteit belangrijk voor je is, stellen de AirPods je zeker niet teleur!

Batterij

Opvallend lang luisterplezier! De AirPods worden geleverd in een kleine case die uitgerust is met een ingebouwde batterij. Om ze op te laden steek je je AirPods in de case en het laadproces gaat van start. Het laden van de oplaadcase zelf kan via een gewone Lightning-kabel.

Apple belooft een batterijlevensduur van 5 uur per oplaadbeurt voor de AirPods en een totaal van 24 uur wanneer je gebruik maakt van de volledige capaciteit van de laadcase. Een oplaadtijd van 15 minuten in de laadcase zou volgens Apple voldoende moeten zijn voor 3 uur AirPod-luistertijd.

Ik moet zeggen dat Apple hier vrij correcte cijfers voorschotelt. In de praktijk merk ik dat ik altijd meer dan 4 uur draadloos kan luisteren. Afwachten wat de toekomst betreft!

Connectiviteit

Een deel van de reden dat de kleine AirPods zo lang meegaan, heeft te maken met de ingebouwde W1-chip die de draadloze Bluetooth-verbinding met apparaten afhandelt. Die zorgt er ook voor dat het koppelen van de AirPods met je iPhone of iPad kinderspel is.  Doe het deksel van de laadcase open en je device spot onmiddellijk de oordopjes. Wat ik ook zeer handig vind, is dat je makkelijk kan schakelen tussen verschillende devices zonder ze eerst manueel te moeten loskoppelen.

Uiteraard kan je je AirPods ook met niet-Apple-hardware connecteren. Via Een klein knopje aan de achterkant van de oplaadcase kan je manueel oudere toestellen of andere bluetooth devices koppelen. Let er wel op dat je AirPods in de case zitten en het klepje geopend is tijdens dit koppel-proces.

Nu we het toch over Bluetooth hebben, het bereik is uitstekend. Binnen haal ik zo’n 20 meter, op mijn terras met het schuifraam dicht nog steeds een goede 15 meter.

Features

De Apple AirPods zijn uitgerust met een bewegingssensor (accelerometer) die je toelaat inkomende gesprekken met je AirPods te beantwoorden en te beëindigen. Zeker als er veel sportactiviteiten op je agenda staan is dat een niet te overschouwen handige feature. Om een inkomend gesprek te beantwoorden, tik je twee keer op de buitenkant van de AirPod, om op te hangen tik je opnieuw twee keer.

Ik wil hier wel aan toevoegen dat – en ik baseer me hierbij op getuigenissen van mijn gesprekspartners – de kwaliteit van de ingebouwde microfoon niet fenomenaal is. Meer dan goed genoeg voor een gemiddeld gesprek, maar voer er geen sollicitatiegesprekken mee achter het stuur van je wagen.

Let wel. Deze functionaliteit werkt enkel bij Apple devices. Koppel je je AirPods aan een Android toestel, dan zal 2x tikken op de AirPod je muziek pauzeren. Gekoppeld aan een Apple device haal je één van de AirPods uit je oor en de muziek wordt automatisch gepauzeerd.

Comfort

Ik haalde al een aantal redenen aan waarom ik geen grote fan was van oortjes, maar de AirPods hebben daar komaf mee gemaakt. Ze zijn buitengewoon comfortabel om te dragen, zo erg zelfs dat je soms vergeet dat ze in je oren zitten. Elke AirPod weegt slechts vier gram. Ze zijn zo goed ontworpen dat ze geen pijn doen, niet bewegen en een stabiel geluid produceren, zelfs tijdens het hardlopen of shaken op een stevig rocknummer.

I can’t believe my ears! Comfort. Comfort. Comfort.

Besluit

Het klopt dat de Apple AirPods niet goedkoop zijn. Maar wat mij betreft spreken we hier over een fenomenaal product. Top geluid, top comfort top design. En dat allemaal volledig draadloos. Dat klinkt als muziek in mijn oren!

2 comments

  1. Deze site is toch op het randje van advertissing en ongeloofwaardig.

  2. Spijtig dat we er niets aan verdienen dan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *