Test: Asrock met XBMC als ultiem multimedia center… dé review

Heb je nog geen mediacenter of mediaplayer… zo’n ding dat je aansluit op je tv om al je (al dan niet gedownloade) films, series, muziek, foto’s, enz… vanuit je luie zetel te kunnen bekijken? Indien het antwoord op deze vraag “neen, ik ga liever naar de videotheek, of kijk naar de prachtige topfilms die op Telenet en Belgacom TV worden uitgezonden'” is, dan kunnen we je niet verder van dienst zijn. Nog veel plezier in het leven en voorzichtig op weg naar de videotheek.

In elk ander geval, of in het geval je reeds een mediaspeler hebt van Ac Ryan, Conceptronic, Dane-Elec, Eminent, Emtec, Fantec, Freecom, Icidu, Iomega, LaCie, Mede8er, Memup, Mvix, Netgear, Plextor, Seagate, Storex, Toshiba, Verbatim of Western Digital,… we zullen het hier maar bij laten, … lees dan zeker verder want er bestaat iets dat véél beter is.

Terwijl ik naar je trillende lippen kijk, zie ik de vraag reeds opborrelen: “wat dan?”.

WAT?

De cocktail bestaat uit een PC, een OS (operating system) en Multimediaspeler software. De perfecte invulling van deze cocktail bestaat uit een ASROCK ION 330HT (ongeveer 325 euro), Ubuntu (gratis) en XBMC (gratis).

Een ASROCK ION is een PC met een Intel® Dual Core Atomâ„¢ 330 processor en een NVIDIA® IONâ„¢ Full HD Grafische Kaart. Anyway… tested.be staat voor mensentaal, dus van dat pad gaan we niet afwijken.

Wat je moet weten is dat een ASROCK ION een mini PC is, iets groter dan een externe harde schijf, die als volwaardige PC kan gebruikt worden, maar eigenlijk vooral (super)geschikt is als Mediacenter. Het toestelletje wordt dan ook standaard geleverd met een afstandsbediening .

Wat je nog moet weten is dat Ubuntu een gratis OS is, dus je moet je ook al geen zorgen maken dat Bill (red. Gates) weeral toeslaat in je portefeuille.

Wat je van XBMC moet weten is dat het de meest veelzijdige mediaspeler software ter wereld is (zeg dat wij het gezegd hebben). De toepassingen en het gebruiksgemak zijn nu eenmaal fenomenaal.

WAAROM?

Allemaal goed en wel hoor ik je denken, maar “waarom zou ik voor deze oplossing kiezen?”

Wel, laten we beginnen met het leukste: Je kan door je bibliotheek van films navigeren alsof je in de videotheek staat. XBMC downloadt (scrapers) namelijk alle filminformatie zoals het hoesje van de DVD, een korte samenvatting, het genre, de acteurs, een score en nog veel meer… vanuit online databases. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Ook voor je muziek downloadt XBMC track informatie en CD-hoesjes zodat je uiterst aangenaam door je muziek kan navigeren.

Het is eigenlijk niet te beschrijven hoe aangenaam, handig en gebruiksvriendelijk dit systeem is. Je moet het eigenlijk zelf proberen om het te zien (en te geloven).

Wat kan nog…

– er zijn massa’s plugins voor internet-TV, browsers voor het bekijken trailers van al uw films, videostreaming zoals Youtube, internet radio station browsers en nog zoveel meer
– ondersteunt alle video- en audiocodecs. niet onbelangrijk!
– er zijn een hele reeks skins beschikbaar, of je kan indien gewenst de look van je software volledig naar eigen hand.
– speelt je media af via de ingebouwde harde schijf, dvd speler, een externe schijf
– Stream draadloos vanaf je thuisnetwerk, ook je iTunes library!
– Kijk in HD (dan moet je content natuurlijk ook HD zijn)
– Als het moet kan alles volledig in het Nederlands geconfigureerd worden
– voor zij die interesse hebben in de weersvoorspelling, die kan je hier ook zien…
– enz, enz…

Kortom, de mogelijkheden zijn quasi onbeperkt.

Terwijl ik naar je geil wordende oogjes kijk, zie ik alweer een vraag in je geest verschijnen: “ik wil dit ook, maar hoe?”

HOE?

Tested.be is geen erkend uitgever van handleidingen, maar kortweg kan je hetvolgende doen: Naar de winkel gaan of online een ASROCK aankopen. Deze op je TV aansluiten.
Het operating system + de software downloaden via http://xbmcfreak.binkey.nl/xbmcfreak-1000-nuvoton-v2.zip en dit op een CD branden. De CD in je ASROCK steken en de installatiestapjes volgen. Wij hebben er voor het gemak via USB nog een extern 2GB harde schijfje aan gekoppeld met onze fimpjes en muziek.

Wil je het onderste uit de kan halen, of lukt er iets niet, dan is er nog altijd http://www.xbmcfreak.nl/ waar je altijd goede raad vindt.

Veel plezier.

En zo, lieve mensen, heeft tested.be jullie toch weer iets bijgeleerd. Zo blijven we jullie inspireren. Want het leven is meer dan afwassen alleen!

Zonder dank.

Share

One comment

  1. Hey. Bedankt mannen. Ik heb me zo’n ding aangeschaft. Eindelijk verlost van alle zever en zoeken naar filmpjes in lange nietszeggende lijsten.
    More good stuff is welcome!

    cheers
    Gunther

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *