Do it yourself: De groententuin

Volledig in de sfeer van de do-it-yourself hype, besloot ik te gaan voor een eigen moestuin. Al grappend zei ik dat ik vrede zou nemen met een opbrengst van 2 wortels.Het draaide anders uit. Sinds 3 maanden ben ik niet meer in de groetenafdeling van het warenhuis gespot. Het loopt en smaakt lekker. Meer nog, ik weet geen blijf met mijn rijkelijke oogt courgettes en mijn diepvries zit eivol. En dat terwijl ik nauwelijks voorkennis had en er slechts 2 uur per week mee bezig ben. Bovendien spaar je er wat centjes mee uit. Kortom, een aanrader.

Wat en hoe

Hierbij een overzicht van wat ik dit jaar heb geteeld en een korte werkwijze:

 • Sla: planten, slakkenkorrels, onkruid wieden, opeten (0,90€ voor 6 kroppen)
 • Ajuin: zaaien, onkruid wieden, opeten (1€ voor ettelijke kilo’s)
 • Spinazie: zaaien, slakkenkorrels, onkruid wieden, oogsten
 • Prei: planten, toegieten, 2,5 maand geduld, opeten
 • Courgette: planten (1 plantje kost 2€ en geeft je een 25-tal courgettes)
 • Wortel: zaaien, onkruiden wieden, opeten
 • Selder: planten, slakkenkorrels, lekker bij mosselen
 •  Aardbei: planten, wachten, plukken
 • Pompoen (pech gehad, het bleken oneetbare sierpompoenen te zijn)

Mijn moestuin is ongeveer 20m2. Het grootste werk was het gras verwijderen. Voor het omspitten van de grond heb ik de hulp ingeroepen van vrienden met een motoculteur. Vervolgens heb ik 3kg koeienmest en een zak turf door de grond gedraaid. Het planten en zaaien heeft wat tijd in beslag genomen. Daarna is het een kwestie van wachten en af en toe wat onkruid wieden. Voor een oppervlakte van 20m2 heb je genoeg aan 2u onderhoud per week.

Ruilhandel

Het zal misschien lijken dat de zeven opgesomde groeten niet voor voldoende variatie op het menu zorgen, maar geen paniek. Soort zoekt soort en dat geldt ook voor groetenkwekers. Er heerst een echte ruilcultuur in het wereldje. Zo wissel ik prei voor tomaten met de buurvrouw en ruil ik appels voor paprika met mijn schoonmoeder. Toevallig staat er een appelboom in mijn tuin. 

De slak

Wees echter op uw hoede voor de slak. Nooit verwacht dat een klein beestje zo’n ravage kan aanrichten. De sla en selder heb ik 2 keer moeten planten, want de slakken hadden alles opgevreten. De blauwe korrels doen echter wonderen. In die mate dat mijn groetentuin er bijwijlen als een slakkenkerkhof uitziet. Hier voel ik me niet schuldig over. Neem het van mij aan: er woedt een plaag. 

Verder heb ik geen pesticiden of meststoffen gebruikt. Bio enough for me!

Sigrid

Share

3 comments

 1. Wanneer kan dit allemaal? gans het jaar door? of zijn er specifieke regels? bijvoorbeeld alleen tijdens het slakkenseizoen?

 2. EINDELIJK! TESTED IS BACK!

 3. Trouwens weer zeer grappig geschreven.. zoals het betere werk van Brusselmans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *