Review nieuwe Apple iMac : lust van een computer

i Mac? iMac… We konden onze review misschien al eerder klaarhebben, maar we zijn te lang “blijven spelen” op onze nieuwe iMac. Het is ook een ongelooflijk tof speeltje, wat zeg ik professioneel toestel. Apple had duidelijk één belangrijk doel: sneller zijn. En daarin is Apple dankzij een selectie nieuwe AMD Radeon HD grafische kaarten, quad-core Intel Sandy Bridge processoren en solid-state opslagmogelijkheden absoluut in geslaagd.

Zoals je verwacht zijn deze nieuwe iMacs dan ook de snelsten. Dankzij de nieuwe Thunderbolt poorten wordt dit oogverblindende krachtpatser een toestel dat al bijna in de professionele markt thuishoort.

De iMac is beschikbaar in 21.5″ en 27″ model. Het leek ons – onze lezers indachtig – geschikt om voor het 21.5″ model te kiezen, alhoewel het 27″ monster ons nog meer deed watertanden.

De hardware

Ons toestel werd afgeleverd met 2,8-GHz quad-core Intel Core i7, 4GB (2x2GB) 1333-MHz DDR3-geheugen en een 2TB 7200RPM harde schijf. De AMD Radeon HD 6770M grafische processor met 512 MB GDDR5-geheugen blaast de pixels op 21.5″ grote LED scherm met een resolutie van 1920×1080. Dit in combinatie met de Thunderbolt poort die zich achteraan het toestel bevindt, geeft de mogelijkheid om makkelijk extra schermen aan je iMac te koppelen. De vraag is of dit voor jou ook nodig is. Is één 21.5″ beeldscherm met glanzende toplaag en led-achtergrondverlichting al niet genoeg?

Op de Thunderbolt poort kan je natuurlijk ook ultrasnelle opslag aansluiten. Bij dit schrijven zijn er reeds Thunderbolt storage oplossingen beschikbaar. Met 10 Gbps is dit tot 20 keer sneller dan USB 2.0 (of dubbel zo snel als USB 3.0). Een zeer sterke troef!

De looks

Hoe het toestel eruit ziet, dat weet je hoogst waarschijnlijk wel. Aan de buitenkant geen wereldschokkende veranderingen in vergelijking met het design van zijn voorgangers. Maar dat hoefde ook niet. Hij zag er al modern en stylish uit.

De power button is nog steeds onvindbaar (linkerachterkant) – vooral frustrerend voor nieuwe Imac gebruikers die zo geil als boter staan wanneer ze hun nieuwe iMac willen opstarten.

Iets negatiefs? Het SD slot staat te dicht bij DVD-ROM slot. Die DVD-Rom ondersteunt geen Blu-ray. Who cares about Blu-Ray anyway?

Het glanzende scherm. Daar hebben we een haat-liefde verhouding mee. Het beeld is écht van TOP kwaliteit. Maar je iMac kan evengoed als spiegel fungeren wanneer hij niet ingeschakeld is. Daarom zijn we toch een beetje ontgoocheld dat (net zoals bij onze MacBook) er geen optie is om te kiezen voor een mat scherm.

Waar je dan weer wel kan voor kiezen is een Magic Mouse of een Magic Trackpad. We raden alvast de Trackpad aan. Eenmaal je het gewoon bent, wil je niets anders meer. Moest je het nog niet weten, de Magic muizen van Apple zijn een fiasco.

Wij hebben het slechts eenmalig gedaan, maar wil je jezelf beschikbaar stellen voor een chat met een naakt gat dan kan dat in HD met de nieuwe ingebouwde FaceTime HD webcam.

De prestaties

De prestaties zijn niet te evenaren. We speelden zonder énige hapering half-life 2 op maximum resolutie. We openden simultaan tot zes 1080p video’s die supersnel opstartten en naadloos werden afgespeeld. We vinkten ALLE applicaties aan die op onze SSD-schijf van 256 GB zijn geïnstalleerd. Een klik en seconden later zijn al onze toepassingen gebruiksklaar. Inclusief Photoshop en andere zwaargewichten.

Wat de prestaties betreft, maken we ons zoals gewoonlijk niet teveel druk over de benchmarks. Die vind je elders wel.

We kunnen concluderen dat deze iMac een beest is. Omdat we veel Photoshoppen en videos bewerken zijn we er zot van. De ene vraag die je je als gemiddelde thuisgebruiker zeker vooraf moet stellen is: heb ik dit wel allemaal nodig en is me dit meer dan 2500€ waard? Uiteraard biedt het instapmodel, beschikbaar vanaf 1149€ hier het beste alternatief!

Share

One comment

  1. GEEN VIDEO DEZE KEER?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *