Test Vaatwassers: Siemens SN26N291EU is onze beste

Levenslang hebben wij de vuile vaat eerst onder de kraan afgespoeld alvorens hem in de vaatwasser te doen. Dat komt omdat we levenslang een slechte vaatwasser hadden. Echter, beschik je over een degelijk toestel, dan blijkt dit alleen maar verspilling van water te zijn. Een vaatwasser is er immers voor gemaakt om vuile vaat te wassen, anders had het waarschijnlijk gewoon de naam ‘vaat’ meegekregen. Begrijp me niet verkeerd. Je moet geen half bord spaghetti aan je machine toevertrouwen, quasi van de filters niet te verstoppen. Ben je van plan je vaatwas pas over enkele dagen te doen (want een volle vaatwasser is efficiënter dan een halfvolle), spoel dan eerst de zaak toch maar even af…

Vaatwassers vind je vanaf 299€ (bij Ikea), maar je kan er ook 1299€ voor neertellen. Met deze informatie in het achterhoofd trokken we voor advies naar een 15-tal specialisten. De case die we hun voorlegden was simpel: “Wij willen een betaalbaar toestel met een perfect wasresultaat, dat niet teveel lawaai maakt en een eco-‘knopke’ is ook mooi meegenomen”.

Even toelichten….

Betaalbaar: omdat wij ons geld liever aan andere dingen uitgeven.

Perfect wasresultaat: omdat wij het beu zijn na de wasbeurt de helft opnieuw met de hand moeten afwassen, of als we geluk hebben enkel moeten afdrogen. En natuurlijk ook omdat dit nu éénmaal het enige is wat een vaatwasser écht moet doen.

Stil: wij willen graag kunnen slapen als die vaatwasser aan nachttarief buzze geeft.

Eco-mode: Een vaatwasser kan tot 10% van je electriciteitsfactuur voor zijn rekening nemen. De stijdende energieprijzen indachtig en met een afrekening van 2500€ van Electrabel op zak kunnen we maar beter kiezen voor een toestel met eco-functie.

Meteen werden we ondergedompeld in . Hieruit onthielden we vooral dat je simpelweg moet gaan voor een vaatwasser met AAA-label. Die drie A’s staan respectievelijk voor “zuinigst”, beste wasresultaat en beste droogresultaat.

Genoeg theorie. Unaniem is een groot woord, maar de Siemens SN26N291EU werd gemiddeld 3 keer meer aanbevolen dan de eerstvolgende concurrent. Wie bedenkt trouwens die namen? Commercieel gezien niet echt sterk.

Hoeft het nog gezegd dat wij gelukkig zijn met onze aankoop? Laat me u kort vertellen waarom:

 • We legden (slechts) 599 € neer voor dit toestel.
 • Verbruikt maar 10 liter water bij een standaard wasbeurt. Dat is niet veel meer dan wanneer je een WC doorspoelt.
 • Een energieverbruik van 0,97kWh in eco mode, 1,09kWh standaard
 • Geeft aan hoelang het nog duurt vooraleer het programma beëindigd is
 • Alles is comfortabel in de vaatwasser te plaatsen. De korven en lades zijn handig verstelbaar.
 • Je kan ‘m programmeren om op een later tijdstip zijn werk te laten doen (bijvoorbeeld ‘s nachts aan nachttarief)
 • Als spoelmiddel of zout moet toegevoegd worden brengt hij je daar op vriendelijke wijze van op de hoogte
 • Het reinigingsresultaat is perfect, in eco mode uitstekend.
 • Droger kunnen we ons de glazen niet indenken.
 • Geen kalk meer op onze wijnglazen (wij drinken veel en ons water is verdorie hard)
 • 6 programma’s. (voor elk wat wils)
 • Functie voor halve belading
 • – …

Kortom, we kregen veel meer dan we hadden durven dromen. Wat we wel iets minder vinden is dat het eco-programma meer dan 2u30 duurt. Ach laten we niet muggenziften. Wat is afwassen plezant geworden!

Share

One comment

 1. De hersteldienst is hier nog niet buiten geweest, met dank aan Siemens, en nu ik dit schrijf meldt deze vaatwasser alweereen fout. Best een duur toestel, heeft 1 (één!) jaar gewerkt en dan begonnen de problemen, nog net binnen de garantie.
  Hellaas, na 7 herstelbeurten vallen we nu op eigen ‘portemoné’ terug. Siemens, amai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *