Test Wahoo Fitness: eenvoudig conditie verbeteren of afvallen

Je conditie verbeteren, meer bewegen, afvallen, gezonder leven, je prestaties aanscherpen, …

Als er iets is wat hoog op je todo list staat (of zou moeten staan), dan is het één van bovenstaande “intenties”.

Een Wahoo Blue HR hartslagband en de (gratis) Wahoo fitness app. zijn alles wat je nodig hebt om je doelen te realiseren en vooral om je inspanningen vol te houden. Als je al beschikt over een iPhone of smartphone die bluetooth 4.0 ondersteunt tenminste. Die heb je waarschijnlijk wel, anders zat je nu niet op tested.be

Voor €69.99 tover je dankzij Wahoo Fitness je iPhone om in een krachtige all-in-one trainingspartner.

Investeren in peperdure systemen behoort tot het verleden, 30 keer hetzelfde start-to-run liedje aanhoren ook.

Een Polar uurwerk met hartslagmeter, een peperduur GPS uurwerk, start-to-run, een fietscomputer, een Tacx virtual reality fietstrainer, fitness abonnementen… vanalles heb ik al gekocht met het oog op mijn conditie te verbeteren en af en toe in de na-nieuwjaarsperiode de nodige kilo’s er weer af te sporten.

Allemaal goeie spullen, maar meestal hield ik het na een tijdje voor bekeken. De belangrijkste redenen hiervoor? Ik wist niet of ik goed bezig was… ik fietste maar wat, ik liep er maar wat op los en vooral de motivatie zakte na een tijdje meestal weg als sneeuw voor de zon.

Zo komen we meteen bij de belangrijkste reden waarom Wahoo Fitness zo ingenieus is. Met Wahoo fitness train je 100% efficiënt. Wil je vet verbranden dan is elke inspanning die je levert volledig in functie van die vetverbranding. Het systeem geeft aan bij welke hartslag jij maximaal vet verbrandt (de burn rate). Aan jou om met behulp van je gepersonaliseerd trainingsschema & de overzichtelijke interface op je iphone te trainen in die zone. Ben je van plan je records te breken? Zelfde verhaal. Met behulp van je burst rate ga je over korte intervallen een hartslag aanhouden die optimaal is om je snelheid en prestaties zo efficiënt mogelijk te verbeteren.

Dat noemen we dus zoveel mogelijk resultaat boeken op zo kort mogelijke tijd. Ik vind dat goed bezig zijn….

Als je de voorkeur geeft aan trainen binnen hartslagzones, dan kan je je maximum hartslag ingeven en worden je zones automatisch berekend. De beste formule om je maximum hartslag te berekenen is volgens ons: 210 – helft van je leeftijd – 5% van je gewicht in pond. Het is ondertussen geweten dat de traditionele formule (220 – je leeftijd ) niet altijd een correct beeld geeft. Zeker als je wil trainen met een doel voor ogen – en de range waarbinnen je hartslag mag fluctueren vrij beperkt is – is het uiteraard primordiaal om met de juiste gegevens te werken.

Een tweede belangrijk voordeel van de iPhone met Wahoo Fitness app. in combinatie met de Wahoo Blue HR hartslagband is dat je ten alle tijde exact weet waar je mee bezig bent. Zowat alle gegevens die je kan bedenken worden bijgehouden en zijn vlot afleesbaar op je display. We hebben het hier dan over je maximum, gemiddelde en huidige hartslag, de tijd dat je binnen bepaalde hartslagzones traint, je maximum, gemiddelde en huidige snelheid, de afstand, je calorieverbruik, het aantal hoogtemeters, het stijgingspercentage, je route, je cadans*, enz… Voor elk type activiteit kan je zelf configureren welke informatie je op je scherm wil zien.

* met de optionele Blue SC Speed/Cadans meter.

IMG_0582IMG_0583
Het display is volledig te configureren zoals je zelf wenst. Hierboven enkele voorbeelden.

Heb je je iPhone niet binnen handbereik – voor de lopers met een armband bijvoorbeeld – dan kan je instellen dat de app. je om de x-aantal (kilo)meter op de hoogte brengt van alle hoger vernoemde data.

IMG_0559En alsof dat nog niet genoeg is: alle gegevens van elke workout worden opgeslagen en kunnen geëxporteerd worden voor gedetailleerde analyse. Je kan je workouts naar je email of dropbox account exporteren in .pwx, .tcx, .csv, .gpx of .wf formaat om ze daarna waar je maar wil te uploaden en analyseren.

Maar wat echt cool is is dat je de data ook rechtstreeks vanuit de Wahoo fitness app. kan exporteren naar een 15-tal verschillende fitness tracking websites die alle analyses voor jou doen.

Maak een gratis account aan op www.strava.com of mapmyfitness.com en stel je Wahoo Fitness app. in om je workouts naar de betreffende websites up te loaden. Daarmee kom je al een heel eind.

Op deze websites kan je ten alle tijden een gedetailleerde historiek en analyses van je workouts raadplegen. Fitness tracking websites maken je workouts nog plezanter en hebben een enorme toegevoegde waarde naar motivatie toe.

Dat komt ondermeer door het sociale aspect dat hier beklemtoond wordt.
Het is niet jij die alleen door het bos loopt of eenzaam kilometers op de fiets afhaspelt.
Je maakt deel uit van een online community. Je kan je prestaties vergelijken met anderen. Je voelt je op een of andere manier gesteund door een massa lotgenoten met vergelijkbare doelen als die van jezelf. Dat geeft een enorme boost en houdt je absoluut gemotiveerd.

Een heel verhaal om ons enthousiasme te delen en aan te tonen waarom Wahoo Fitness dé ideale partner is om gemotiveerd en gericht te beginnen en vooral te blijven trainen.

Hoog tijd om een versnelling hoger te schakelen en de focus te leggen op de prestaties en specificaties van de Wahoo Fitness app. en Wahoo hardware zelf.

Wahoo Blue HR hartslagband: 45 gram toptechnologie!

Op het eerste zicht lijkt de Blue HR een gewone simpele hartslagband zoals er zovelen zijn. Wrong! Ik som hieronder even op wat dit ding zo bijzonder maakt.

Bluetooth Smart of Bluetooth Low Energy. De Blue HR communiceert met je iPhone via Bluetooth Smart. Bluetooth is voor de meesten onder ons een synoniem voor ‘batterij killer’, maar deze nieuwe standaard maakt hier korte metten mee. Volgens de fabrikant zou het batterijtje ongeveer 2 jaar meegaan. Kunnen we niet bevestigen, wij hebben hem ondertussen al een jaar in gebruik, ook al sterk.

Bluetooth Smart deel 2. De typische hartslagband maakt gebruik van de ANT+ technologie. Om signalen van een ANT+ hartslagmeter te ontvangen heb je logischerwijs een ANT+ ontvanger nodig. Hier knelt nu net het schoentje. Er zijn nauwelijks (misschien enkele) smartphones die ANT+ ondersteunen. Met andere woorden: je oude hartslagmeter zal niet kunnen communiceren met een smartphone. Een Bluetooth Smart hartslagmeter zoals de Wahoo Blue HR kan je koppelen aan alle devices of smartphones die Bluetooth 4.0 ondersteunen. En dat is hetgeen ik wil. Geen aparte devices meer. Alles op de smartphone. Waarom nog geld uitgeven aan een MP3 speler, een GPS, een radarverklikker, een universele afstandsbediening, een fietscomputer of een sporthorloge als alles met mijn smartphone kan? Right?

Een lijst van compatibele devices vind je hier.

Secuur. Niets zo vervelend als een hartslagband die op bepaalde momenten geen signalen meer uitstuurt (drop-outs) of in overdrive gaat en enorme pieken (spikes) weergeeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een onjuiste positie, bij het begin van een workout of wanneer het erg koud en droog is en er slecht contact is tussen de hartslagband en je lichaam. Het is fantastisch te mogen constateren dat er voor alle workouts die we tot vandaag de dag achter de rug hebben geen enkele drop-out of incorrecte hartslagwaarde te noteren viel. Geen enkele!

Het feit dat het Wahoo team de firmware voor deze hartslagband volledig zelf geschreven heeft zal daar zeker voor iets tussenzitten. Het is gewoon een hartslagband die zonder problemen werkt.

Iets minder technologisch maar vooral praktisch:

Eenvoudig te personalizeren. Hoeveel miserie ik in mijn leven al gehad heb om een hartslagmeter de juiste lengte te geven zodat hij niet op mijn buiknavel hangt te bengelen na een kwartiertje lopen? Ik kan er geen getal op plakken, maar ik weet wel dat de Blue HR heel makkelijk in lengte aanpasbaar is en altijd mooi op zijn plaats blijft.

Eenvoudig te bevestigen. Geen miserie om de band om je borstkas te bevestigen. KLIK en ‘t is klaar.

Comfortabel. Ik herinner me hartslagbanden die zelfs tijdens het sporten nog in mijn achterzak belandden om dat ze zo irriteerden. Bij de Blue HR is dit allerminst zo. Zoals je al las weegt de Blue HR slechts 45 gram. Dat is licht. Deze hartslagband voelt ongelooflijk comfortabel aan. Eigenlijk besef je niet dat je’m draagt.

Clean en waterdicht. Ik heb hartslagmeters gehad die na een tijdje écht begonnen te stinken en waarvan de nare geurtjes nauwelijks nog te verwijderen waren. De Blue HR is zweet- en waterdicht tot op 1.5 meter. Je kan er dus mee onder de douche. Ook handig voor triatleten die bij het zwemmen de hartslagband al meteen kunnen bevestigen. De Blue HR stuurt onder water wel geen signalen uit, maar eens uit het water pikt hij meteen de draad weer op.

Wahoo Fitness App: hier is over nagedacht!

Eenvoudige setup en stabiliteit: Download de Wahoo Fines app. Vanuit het Settings menu => klik user profile => geef je persoonlijke gegevens in. Daarna kan je je hartslagband koppelen aan de app. Doe je hartslagband aan. Vanuit het settings menu kies je je workout type. In het volgende scherm => klik heart rate => klik add new sensor => de app. scant en zoekt je hartslagband => klikken en bevestigen. Dat is eigenlijk alles wat je moet doen voor je aan de slag kan. Ga niet in het traditionele Bluetooth menu zoeken naar je Blue HR want daar zal je’m niet terugvinden.

IMG_0558IMG_0562

IMG_0563IMG_0564

3rd party ondersteuning: Wat echt cool is bij de Blue HR hartslagband is de ondersteuning door 3rd parties. De Wahoo Fitness producten zijn compatibel met meer dan 110 verschillende training apps. Je bent niet verplicht de Wahoo Fitness app. te gebruiken maar kan -als je wil – kiezen voor een oplossing die het best aansluit bij jouw behoeften. In tegenstelling tot andere fitness devices die je verplichten volledig binnen hun domein te blijven, heb je hier dus veel meer mogelijkheden. Is dit nodig kan je je afvragen? Voor ons niet. De Wahoo Fitness app. interface is misschien grafisch gezien geen hoogvlieger, maar wel een van de duidelijksten. Er zijn echter sporters die meer kleurtjes en toeters of bellen op hun schermpje willen zien of die een app. willen die gericht is op een specifiek type workout. Weet dan dat er voor die mensen waarschijnlijk wel een app. zal bestaan die de Wahoo app. vervangt en compatibel is met de Blue HR.

Accuraat: Ik ben iemand die exact wil weten hoe snel en welke afstand ik fiets of loop. Ongeveer is niet genoeg. Als ik een gemiddelde van 28km/u heb gerealiseerd dan wil ik dat op de display zien staan en niet 29 of 27.3km/u. De Wahoo Fitness app. gebruikt GPS (of de optionele speed/cadans sensor) om je afstand en snelheid te bepalen en de resultaten hiervan zijn indrukwekkend accuraat. Op een afstand van exact 10km meten we een afwijking van 15m of 0,0015%. Dat zijn verbluffende resultaten.

STRAVA SCREENSHOT
Screenshot strava.com. Voorbeeld van een export van je Wahoo Fitness Workout

Playlists: Niets plezanter dan je eigen oppeppende muziek tijdens je workouts. In de Wahoo Fitness app. kan je je muziek of playlists toevoegen en afspelen, je hoeft dus niet te schakelen tussen verschillende applicaties op je smartphone.

Optimaal gebruik maken de Wahoo fitness app. om vet te verbranden of prestaties aan te scherpen.

Optimaal gebruik je de app. wanneer je je burn en burst rate laat berekenen. Dat is de hartslag waarop je het meeste vet verbrandt en de hartslag waarop je het meest efficiënt traint om je records te verbreken. Dit doe je zo:

 1. Installeer de app. op je iPhone
 2. Stel in de settings je profiel in. Gewicht, lengte, leeftijd, geslacht. (de rest is niet nodig)
 3. Doe je harstlagband aan
 4. Klik op settings en selecteer Heart Rate Training
 5. Klik Learn about Burn/Burst en selecteer measure my numbers
 6. Kies de field test en voer ze uit (4 minuten opwarmen, 3 minuten lopen, 3 minuten hard lopen, 2 minuten wandelen)
 7. Klik op de popuplink en download je trainingsschema
 8. Print het af, hang het op en pick a date to start working out!
 9. Kies tijdens je workout de display die aangeeft wanneer je binnen je burn of burst zone traint.
 10. Probeer altijd in die zone te trainen.

IMG_0557IMG_0558IMG_0557

IMG_0567IMG_0565IMG_0584

De ideale opties voor de ultieme beleving.

Voor de fietser/mountainbiker is de Wahoo bike mount & bike case eigenlijk een must.  Deze mount is eenvoudig te installeren en zorgt voor een complete bescherming van je iPhone.  De case beschermt je iPhone in alle alle weersomstandigheden en  is schokbestendig. Gegarandeerd dat je iPhone ongeschonden een valpartij overleeft.  Ben je een loper dan heb je de keuze tussen een handband of een armband (hebben we niet getest).

protkt_wahoo_fitnesswahoo_handbandsportband_wahoo

 De wahoo Fitness bike mount & case, handband en armband

Wil je het nog een tikkeltje professioneler aanpakken dan kan je optioneel een Blue SC op je fiets installeren. De Blue SC is een combinatie van een  snelheids- , odo- en cadansmeter. Hij connecteert draadloos via Bluetooth Smart met je device. Ook al heb je je iPhone niet mee tijdens je trip, registreert hij de afstand die je aflegt.

CONCLUSIE: KOPEN DIE HANDEL & AAN DE SLAG ERMEE!

Je kan alle Wahoo producten rechtstreeks via de Wahoo Fitness website  bestellen of via Amazon. Zo steun je bovendien deze website en dat motiveert ons om nog meer kwaliteitsartikels aan onze lezers  aan te bieden.

Share

One comment

 1. Lijkt me een leuk product de Wahoo Fitness. Zeker voor degene die houden van wielrennen is het een leuke extra motivatie.

  Ik hou zelf ook mijn resultaten digitaal bij, weliswaar tijdens het hardlopen, maar toch. Het stimuleert mij enorm om nog meer mijn best te doen tijdens de training. Het lijkt mij dat dit apparaat dat ook doet.

  Als ik van wielrennen zou houden zou ik zeker overwegen om het product te kopen.

  Groetjes,

  Koen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *