Universele afstandsbedieningen: there’s only Harmony One

Toegegeven, de Harmony One bestaat al even. Toch merken we dat er vandaag nog altijd veel mensen in dezelfde situatie zitten dan wij vroeger.

Ik zal je even de situatie schetsen. Onze salontafel is 1 vierkante meter. 25% van die oppervlakte wordt ingenomen door welgeteld 7 afstandsbedieningen: Telenet decoder, TV, versterker, DVD speler, Mediacenter, Wii en Playstation. Waar moeten we de wijn dan zetten?

Wat je ook wil doen, je zit quasi altijd vastgekluisterd aan twee of meer afstandsbedieningen. Ik hoef ook niet te vertellen dat wanneer je je lekker in de zetel genesteld hebt, de kans groot is dat je de juiste afstandsbediening nèt niet bij de hand hebt. Als je 7 afstandsbedieningen hebt is er trouwens ook wel altijd eentje kwijt of zijn de batterijen leeg.

Daarom kochten wij de Harmony One. An upgrade of our life. En daar staat tested.be voor!

Onze test-setup:

 • Samsung 40″ LCD TV LE-40M87BDX
 • AS Rock ION 330 Mediacenter
 • Pioneer DVD Speler DV-575A
 • Pioneer Versterker VSX-D714
 • Sony PS3
 • Nintendo Wii

Wat we bij andere afstandsbedieningen nooit goed onder de knie kregen, was de setup van de verschillende toestellen. Altijd een gesukkel.
 
Hoe werkt het bij de Harmony one?

 • Installeer de software (Harmony One) op je PC
 • Start de software en voeg je toestellen toe (eenvoudig uit een database)
 • Zit je toestel niet in de database, richt je je oude remote in de richting van de Harmony. Signaaltje geven en hop, het werkt.
 • Eens je toestellen zijn toegevoegd, kan je activiteiten aanmaken. (automatisch of manueel). In ons geval: tv kijken, films kijken (dvd speler), legaal gedownloade films kijken (as rock), MP3 muziek beluisteren (as rock), radio luisteren, spel spelen
 • De software vraagt je dan voor elke activiteit welke toestellen hiervoor zullen gebruikt worden & in welke stand ze hiervoor moeten staan. (bijvoorbeeld: tv kijken = tv aan en in stand hdmi1 + telenet decoder aan + versterker aan en in stand TV/SAT)
 • Je bevestigt dit en klaar is kees. (in theorie)

Na de installatieprocedure ploffen we ons – gezellig samen met de Harmony – neer in de loungezetel. Naast het feit dat ie lekker in de hand ligt (zeer belangrijk), valt vooral op dat er niet massaal veel knopjes op de afstandsbediening zitten. Dat is overzichtelijk en handig. Vooral de functies die het meest gebruikt worden hebben knoppen meegekregen, de anderen zitten netjes verscholen (en toch vlot toegankelijk) achter het oplichtende touchscreen.

We drukken op de activiteit “muziek luisteren”. De mediacenter wordt opgestart & zet zich muziek mode, de TV springt op, de versterker doet hetzelfde… We bladeren vlotjes door onze muziek library van de mediacenter. Drukken we op de volumeknop, dan zien we dat van de versterker de hoogte ingaan… Yes, this is it!
 
Nota:
In onze testcase kregen we de melding dat Wii niet ondersteund wordt. (dat vind ik niet erg want wie gebruikt er die Wii nu nog?) Verder werkte alles perfect, behalve de mediacenter, die deed het niet 100%. Dit kregen we manueel opgelost door even dieper te gaan graven in de software. Als alles vlot verloopt is de software voor iedereen toegankelijk, loopt niet alles automatisch dan zal je even de tijd moeten nemen…

Daarnaast willen we nog meegeven dat deze Harmony One tot 15 IR (infrarood) afstandsbedieningen vervangt. RF-afstandsbedieningen worden jammer genoeg niet ondersteund. Kijk dus even na of je zulke hardware in huis hebt. Rest ons nog te zeggen dat de Harmony geleverd wordt met een oplaadstation. Van lege batterijen zal je dus ook al geen last meer hebben.

Voor de Harmony (inclusief adapter voor PS3) moet je 199€ ophoesten. Je kan ook een versie krijgen zonder adapter, die kost 179€. Dit is niet mals, maar dit is dan ook een afstandsbediening voor het leven. Tenzij uw Jack Russel daar anders over beslist natuurlijk.

Keep on zapping!

Share

3 comments

 1. Goeie post.

 2. Zijn er ook nog nieuwe modellen gemaakt? De -betaalbare- modellen ik vind op amazon.com zijn allemaal jaren oud??

 3. Als ik me niet vergis is de harmony 900 het meest recente model. Maar dat kost meer dan 300 euro. Voordeel van dat toestel is wel dat het RF ondersteunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *